Belastingdienst wil openstaande belastingschulden alsnog innen

De fiscus is met een proef begonnen om particulieren/ondernemingen telefonisch te benaderen met de vraag of ze hun openstaande belastingschuld willen betalen.
Een laatste mogelijkheid tot betalen
De fiscus wil openstaande belastingschulden alsnog gaan innen. Daarom zullen incassomedewerkers van de Belastingdienst de personen of ondernemingen gaan bellen die na een aanmaning en een dwangbevel nog niet hebben betaald. Deze groep belastingplichtigen krijgt nog de kans om de schuld online te betalen. Mochten ze dus zijn vergeten om de aanslag te betalen dan krijgen ze op deze manier nog een laatste mogelijkheid. Het moet dan wel gaan om relatief kleine openstaande bedragen van enkele duizenden euro’s.
Wellicht op termijn een automatische incasso
Nu moeten de belastingplichtigen nog zelf actie ondernemen om de belastingschuld te betalen. Het is de bedoeling dat op termijn toestemming gegeven kan worden voor een automatische incasso. Deze aanpak heeft voor de Belastingdienst veel voordelen. Ze hoeven immers geen invorderingstraject te starten om beslag te leggen op een bankrekening of het innemen van een auto bij een stop- en betaalactie. De fiscus zal de proef na zomer verder uitbreiden. Eind 2012 zal staatssecretaris Weekers van Financiën de proef evalueren.

 

Let op!

Niet alle belastingplichtigen betalen hun belastingschulden netjes op tijd. De fiscus wil dit geld natuurlijk toch binnen proberen te krijgen door het sturen van een aanmaning of zelfs een dwangbevel. Betaalt de belastingplichtige dan nog niet, dan start de fiscus met een invorderingstraject. De fiscus is nu met een proef begonnen om deze laatste groep particulieren/ondernemingen telefonisch te benaderen met de vraag of ze de openstaande belastingschuld willen betalen.