BTW aftrek voor margeauto’s

Tot 1 juli 2011 was het zo, dat 75% van de BTW op brandstof en onderhoud mocht worden afgetrokken wanneer een ondernemer een privé auto zakelijk gebruikt en wanneer de ondernemer in een margeauto rijdt en deze auto zakelijk gebruikt, tenzij de administratie aanknopingspunten biedt voor een andere correctie.In de praktijk is dit vaak niet het geval. Hierbij maakt het niet uit of de auto wel of niet op de zaak staat.
Sinds een wetswijziging per 1 juli 2011 is deze mogelijkheid gewijzigd. Vanwege de ontstane onduidelijkheid is goedgekeurd dat de 75%-regel tot 17 oktober 2011 mocht worden toegepast, ondanks dat de regeling officieel per 1 juli 2011 is komen te vervallen. In de aangifte over het derde kwartaal 2011 was dus 75% van de BTW op de kosten van brandstof en onderhoud aftrekbaar.

 

Vanaf 17 oktober 2011 is de BTW aftrekbaar op grond van de verhouding tussen de zakelijke kilometers en de privékilometers. Het is alleen (nog steeds) onduidelijk hoe dit bepaald moet worden.

 

Wanneer het bovenstaande op u van toepassing is en u dient zelf de aangifte omzetbelasting in, dan adviseren wij u om hier nog een week mee te wachten. Medio volgende week is hierover waarschijnlijk meer duidelijkheid.