Direct definitieve aanslag na belastingaangifte

De fiscus is begonnen met een proef waarbij de voorlopige aanslag wordt overgeslagen en u gelijk een definitieve aanslag krijgt opgelegd.

Voorlopige aanslag overgeslagen
Onlangs zei Staatssecretaris Weekers van Financiën: ‘De tussenstap van een voorlopige aanslag kan in veel gevallen worden overgeslagen. Mensen krijgen dus sneller duidelijkheid en minder blauwe brieven. Dat is voor iedereen winst.’ De komende dagen zal bij de eerste 40.000 mensen direct een definitieve aanslag op de deurmat vallen. De voorlopige aanslag wordt overgeslagen. Uit een test onder 1.000 mensen bleek dat deze versneld opgelegde definitieve aanslagen inhoudelijk correct waren. Binnenkort wordt duidelijk of de Belastingdienst de proef dit jaar naar nog meer mensen kan uitbreiden. De belastingplichtigen die voor 1 april hun aangifte hebben ingediend krijgen voor 1 juli bericht van de fiscus.  Verder heeft de proef geen gevolgen voor mensen die alsnog een wijziging willen doorgeven zoals een vergeten aftrekpost of een later verminderde WOZ-beschikking. Zij kunnen dat op de gebruikelijke manier doen en daar alsnog voor in aanmerking komen.

 

Let op! Extra controle op loon
De Belastingdienst controleert dit jaar extra rond het thema loon. Op basis van steekproeven bleek dat niet altijd de inkomsten van alle bijbaantjes werden opgegeven door belastingplichtigen. De afgelopen jaren werd hierop al voor enkele honderden miljoenen euro’s gecorrigeerd. Vanaf volgend jaar kan de fiscus deze correcties automatisch uitvoeren met behulp van onder andere de gegevens van werkgevers en uitkeringsinstanties uit de loonaangifteketen.