Doe altijd (proef)aangifte en vraag toeslagen aan !

De aangiftetijd is voor de meeste particulieren inmiddels verleden tijd. Heel veel mensen hebben een brief gehad van de belastingdienst dat ze geen aangifte hoeven te doen voor het jaar 2010.

De strekking van de brief van de belastingdienst is als volgt:
“……. u heeft over het jaar 2009 aangifte gedaan en uit deze aangifte bleek dat u geen inkomstenbelasting was verschuldigd……. Uit de bij ons bekende gegevens over het jaar 2010 blijkt dat u géén aangifte hoeft te doen….. u hoeft dan ook geen aangifte te doen …….”

 

Velen van u denken dat ze er dan mooi vanaf zijn met een dergelijke brief. Het tegendeel is echter waar.

 

U laat daarmee diverse aftrekposten en heffingskortingen over het jaar 2010 liggen, waar u mogelijk toch recht op heeft. Het voordeel bedraagt maar zo € 1.000,–.

 

Wie moet er attent zijn om toch aangifte te doen?
In de volgende situaties kan het toch interessant zijn om aangifte te doen:
– U werkt in deeltijd en hebt diverse dienstverbanden gehad in 2010;
– Alleenstaande vrouwen met kinderen;
– Uw partner is in 2010 overleden;
– U heeft een partner waarmee u samen aangifte kan doen;
– U heeft een kind gekregen vóór 1 juli 2010;
Kortom:
– in feite zou iedereen voor zichzelf een proef-aangifte moeten invullen om te zien of hij of zij    recht heeft op een teruggave van de belastingdienst.

 

Waarom toch aangifte doen?

Wellicht krijgt u geld terug. Indien u zou moeten betalen dan is het ook handig om dat nu te weten. De belastingdienst kan namelijk té weinig afgedragen belasting nog vijf jaar bij u naheffen (met boeten en renten). Daar zit u niet op de wachten.
Ons advies is heel simpel:
– Brief geen belastingaangifte? Doe wél aangifte.
Uw voordeel kan zo maar € 1.000 opleveren.
Toeslagen

Het bovenstaand geldt ook voor uw recht op de diverse toeslagen. Thans zijn er de volgende toeslagen waar u mogelijk recht op heeft:
– Zorgtoeslag;
– Huurtoeslag;
– Kinderopvangtoeslag;
– Kindgebonden budget.
Uit de praktijk blijkt dat het aanvragen van deze toeslagen doorgaans vaak wordt vergeten. Kijk eens op www.toeslagen.nl en bereken waar u recht op heeft.

 

Als u uitstel heeft voor het indienen van uw aangifte van 2010 kunt u nu ook nog steeds deze toeslagen aanvragen. Laat dit geld niet liggen, u heeft er immers recht op.

 

Wij kunnen het boventaande in uw specifieke situatie beoordelen. Neem gerust contact op.