Einde in zicht voor rittenregistratie bestelauto

De staatssecretaris van Financiën gaat alles in het werk stellen om de rittenadministratie voor het privégebruik van een bestelauto af te schaffen. Dit schrijft hij als antwoord op recente Kamervragen.

In bepaalde situaties is al een vereenvoudigde rittenadministratie mogelijk, bijvoorbeeld als de bestelauto alleen geschikt is voor het vervoer van goederen of als de werkgever zijn werknemers heeft verboden privé gebruik te maken van de bestelauto. Deze bijzondere regelingen bieden in de praktijk echter onvoldoende soelaas.

 

Autobrief
In de Tweede Kamer zijn daarom vragen gesteld. Deze vragen gingen alleen over de bijtelling voor werknemers, maar de staatssecretaris heeft aangegeven dat hij ook voor zzp’ers gaat onderzoeken of de rittenregistratie kan worden afgeschaft. Hij zal dit doen in overleg met de sector. Eventuele verminderde belastingopbrengsten van een nieuwe regeling zullen binnen de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting op personenauto’s (BPM) moeten worden opgevangen. Het kan dus zijn dat de MRB- of BPM-tarieven voor bestelauto’s hoger worden. In juni zal de staatssecretaris in de zogenoemde ‘autobrief’ met voorstellen komen.