Fiscaal voordeel bij aanschaf elektrische auto

U kunt fiscaal voordeel behalen bij de aanschaf van een elektrische auto door gebruik te maken van de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen).
MIA en Vamil zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën. Indien u investeert in duurzame technieken en productiemethodes krijgt u fiscaal voordeel op uw investeringen. Via de MIA kunt u tot 36% van de investeringskosten voor een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel extra aftrekken van de fiscale winst. Met de Vamil kunt u zelf bepalen wanneer u de investeringskosten van een bedrijfsmiddel afschrijft.
U kunt dus een netto belastingvoordeel ontvangen over het aanschafbedrag van de electrische-auto. Het voordeel kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Agentschap NL laat weten dat er voor 2013 in totaal 125 miljoen euro beschikbaar is.
Voorwaarden
•Volledig elektrische en plug-in hybride auto’s komen in aanmerking voor 36% MIA en 75% Vamil onder bedrijfsmiddelcode F 5070. Belangrijkste voorwaarde: CO2-uitstoot lager dan 50 gr/km.
•Zeer zuinige personenauto’s komen alleen in aanmerking voor 13,5% MIA onder bedrijfsmiddelcode E 5076. Belangrijkste voorwaarde: CO2-uitstoot maximaal 88 gr/km voor dieselauto’s en 95 gr/km voor benzine-auto’s.


Kosten die in aanmerking komen

U kunt het volledige bedrag van de auto melden voor MIA en/of Vamil inclusief verwijderingsbijdrage en gebruiksklaar maken van de auto. Accessoires af-fabriek komen in aanmerking. Accessoires die door de dealer worden geleverd of gemonteerd, zoals winterbanden, dakkoffers en trekhaken, kunnen niet gemeld worden evenals accessoires die niet aan de auto vastzitten zoals aanhangers of een fietsendrager. Legeskosten behoren niet tot de investering en mogen dus ook niet worden gemeld voor MIA en/of Vamil. Ook eventuele subsidie voor deze auto moet van het investeringsbedrag af.
Let op
De bestelling van de elektrische auto dient binnen 3 maanden aangemeld moet worden.
Bijkomend voordeel
Als eigenaar van een elektrische auto heeft u bovendien recht op vrijstelling van MRB en een 0% bijtelling voor het privégebruik van uw zakelijke auto. Tot en met 2015 geldt een nihil tarief van MRB. Tot en met 2013 geldt een bijtelling van 0%. Voor elektrische personenauto’s die in de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 worden aangeschaft, geldt gedurende 60 maanden een 7%-tarief voor de inkomensbijtelling.