Laag btw-tarief vaker van toepassing

De EU heeft voorstellen gedaan die gunstig zijn voor ondernemend Nederland. Het lage btw-tarief van 6% op arbeidsintensieve diensten blijft ook na 2010 gehandhaafd. Ook wil de EU diverse tijdelijke maatregelen voor verlaging van aanschafbelasting op producten en diensten een permanent karakter geven.
Diverse diensten onder laag tarief
De plannen zijn goed nieuws voor tal van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Zo zouden EU-lidstaten straks standaard lage btw-tarieven kunnen invoeren op arbeidsintensieve en ‘lokale’ diensten. Denk aan de kapper, fietsenmaker en schoenlapper, maar ook aan tuinonderhoud en -ontwerp, de schoonheidssalon, reparateurs van kleding en computers, wasserettes en thuiszorg voor ouderen en zieken en oppaswerk.

Producten, bouw en restaurants
Met de plannen komen ook bepaalde producten onder een laag btw-regime te vallen. Variërend van luiers en kinderzitjes voor in de auto tot luisterboeken en vergelijkbare digitale producten. Daarnaast wil de EU een lage btw voor de bouwsector. En dan niet alleen voor de sociale sector, maar voor alle renovatie, bouw, onderhoud en schoonmaak. Ook krijgen de lidstaten de mogelijkheid om een laag btw-tarief in te voeren voor eten in restaurants en diensten van cateraars.