Nieuwe garantieregeling steunt kleine bedrijven

Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een garantieregeling van 1,5 miljard euro. Doel hiervan is dat ook de eigenvermogenspositie van kleine bedrijven wordt verbeterd.Door de crisis is het vooral voor het mkb moeilijker om bij banken krediet te verkrijgen. De helft van de bedrijven ontvangt de gevraagde lening niet. Wanneer straks de economie opbloeit, kunnen deze bedrijven dan ook lastig uitbreiden.
Overheid en durfinvesteerders
Met de nieuwe garantieregeling is het de bedoeling dat private durfinvesteerders fondsen oprichten. Het mkb kan hier dan leningen verkrijgen ter verbetering van het eigen vermogen. De fondsen van de durfinvesteerders nemen 20 procent van het risico voor hun rekening. De overheid staat voor 80 procent van de leningen garant. Het ministerie zou 1,5 miljard euro voor de garantie ter beschikking stellen. Samen met de bijdrage van de fondsen komt het totale kredietbedrag dan uit op 1,875 miljard euro. De EU dient nog te controleren of de regels voor staatssteun niet worden overschreden. Doorvoering van de maatregel vindt daarom waarschijnlijk plaats onder het nieuwe kabinet.

Grotere mkb-bedrijven kunnen reeds terecht bij de Garantie Ondernemingsfinanciering. Deze regeling is bedoeld voor borgstellingen van leningen die groter zijn dan 1,5 miljoen euro. De overheid staat borg voor 50 procent van dit bedrag.