Urencriterium voor kinderopvangtoeslag

Voor de ondernemer

Vanaf 1 januari 2012 wordt de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal uren dat de ouder met de minste uren heeft gewerkt.U heeft dan bij dagopvang (voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar) recht op toeslag voor 140% van de werkuren van de minst werkende partner. Voor schoolgaande kinderen (van 4 tot en met 12 jaar) kunt u 70% van de uren declareren.

 

Voor u als ondernemer komen alle uren die u besteedt aan uw onderneming in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Hoe dient u uw uren als zelfstandige bij te houden? Volgens het kabinet kunt u de gewerkte uren op een vergelijkbare wijze aannemelijk maken als nu al gebeurt bij de zelfstandigenaftrek. Volgens het kabinet zijn zelfstandigen die in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek al gewend om de gewerkte uren bij te houden in verband met het urencriterium. De koppeling tussen de uren en de kinderopvangtoeslag geldt overigens op jaarbasis en controle vindt achteraf plaats.

 

Bewijsmiddelen
De Belastingdienst informeert u nader over de koppeling van kinderopvangtoeslag aan het aantal gewerkte uren. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan het aannemelijk maken van de gewerkte uren. Ook komt op de website van de Belastingdienst/Toeslagen een lijst met mogelijke bewijsmiddelen voor de uren. Op deze lijst staan de bewijsmiddelen die worden geaccepteerd. Het is echter niet uitgesloten dat ook andere bewijsmiddelen mogelijk zijn. Verder komt er een aangepaste instructie voor de medewerkers van de Belastingtelefoon over de koppeling van kinderopvangtoeslag aan de gewerkte uren voor zelfstandigen.

 

Let op!
Wanneer u uw werkzaamheden als zelfstandige beëindigt, blijft u nog drie maanden recht houden op kinderopvangtoeslag!