Vrije bewijsleer reiskostenvergoedingen

U kunt met de ‘vrije bewijsleer’ voldoen aan de bewijslast bij het reizen met openbaar vervoer. Dit houdt in dat indien u gevraagd wordt om het bewijs voor reisaftrek te leveren, u ook op een andere wijze dan met plaatsbewijzen of overzichten van transacties, aan het verzoek van de inspecteur kunt voldoen.De vrije bewijsleer voor reiskostenvergoedingen stelt wel de volgende voorwaarden:

1. U overlegt een reisverklaring van de werkgever waaruit blijkt welk reispatroon u heeft gehad in het desbetreffende jaar;
2. U maakt aannemelijk dat de reizen zijn gemaakt. Dat is bijvoorbeeld mogelijk met betalingsbewijzen voor de OV-chipkaart of de reisgegevens van TLS.

Het bovenstaande geldt voor de aanslagen inkomstenbelasting die betrekking hebben op de jaren 2011 en later omdat de OV-bedrijven met toestemming van de staatssecretaris de reisgegevens die betrekking hebben op 2011 en later korter zijn gaan bewaren.

Let op
Is bij u de reisaftrek over de jaren 2011 en 2012 gecorrigeerd vanwege het niet meer kunnen downloaden van reisgegevens? Dan kunt u de inspecteur om een herbeoordeling van hun aangifte vragen, uitsluitend voor zover het de reisaftrek betreft.